14 bullar ● Förberedelse: 1 t. 30 min., tillagning: 1 t.
Ingredienser
Bullar
50g jäst
3 dl Årstidsmjölk
125g Saltat Smör. Kan eventuellt bytas mot 65g ’Pimpat Brynt Smör’
2g malen kardemumma (1 tsk)
7g salt (1 tsk)
90g socker
1 ägg
650g vetemjöl
1 ägg till pensling
Fylllning
300g mandelmassa
3 dl Årstidsmjölk
300g Loke
5 dl Grädde 48%
Eventuellt resterna av Karamellsten från Pimpat Brynt Smör
Flormelis
En Semla tagen till nya höjder.
Receptet är en vidareutveckling av Unika Semla, där vi gett den klassiska mandelmassan en twist genom att smaksätta med färskosten Loke. Du kan också skruva till receptet ytterligare genom att tillsätta lite av vårt Pimpade Brynta Smör till bulldegen eller Karamellsten till fyllningen.
Tillagning
Bullar
- Smula ner jästen i en skål.
- Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader, slå över jästen och rör tills all jäst är upplöst.
- Blanda ner resten av ingredienserna till bullarna och rör tills degen är smidig och blank.
- Täck över degen med en handduk och lämna att jäsa i 1 timme eller tills den dubblerats i storlek.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bord och dela i 14 lika stora delar. Varje del ska väga ungefär 82-84g.
- Forma delarna till runda bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck sedan bullarna med en kökshandduk och låt vila i 60-70 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägget och pensla sedan bullarna. För snyggast resultat, se till att bullarna är vältäckta.
- Baka bullarna i mitten på ugnen i 9-10 minuter. Lägg sedan på ett galler för att svalna, övertäckta med en handduk.
Fyllning
- Skär toppen av bullen, gröp ur en del av inkråmet med en sked och lägg åt sidan.
- Blanda mjölk och Loke i en matberedare och tillsätt därefter innanmätet från bullarna och mandelmassa samt eventuellt de sparade resterna av Karamellsten från vårt Pimpade Brynta Smör, fyllningen ska gärna vara lite grov i konsistensen.
- Fyll bullarna med marsipansmeten.
- Vispa grädden.
- Spritsa grädden över fyllningen och placera locken sedan på grädden.
- Sikta slutligen över florsocker och servera.
Nörderier
Om du använder dig av vårt Pimpade Brynta Smör kan du med fördel använda dig av Karamellstensresterna i marsipanfyllningen, vilket ger både struktur och smak åt den färdiga semlan.
Få receptet på Pimpat Brynt Smör här.
Få receptet på den klassiska Unika Semlan här.