Vit sparris med sauce mousseline

4 portioner Förberedelsestid: 5 min. Tillagningstid: 1 t. 30 min.

Ingredienser

12–16 vit sparris
1 msk. Saltat Smör
1 citron, det tunna gula skalet och saften
1 tsk. salt
3 äggulor
4 msk. färskpressad citronsaft
1 tsk. salt
200 g skirat smör
1 dl Grädde 50%
Örter, en liten näve per portion

Vit sparris är den ultimata försommarrätten. Serveras här i all sin enkelhet med en klassisk, sammetsmjuk mousselinesås.

Tillagning

  1. Skala den vita sparrisen och skär av ändarna.
  2. Koka upp vatten tillsammans med citronskal, saltat smör och salt i en sautépanna.
  3. Koka den vita sparrisen i 4–6 minuter, beroende på tjockleken, och lägg dem att rinna av på en duk. Håll dem varma i duken medan du gör såsen:
  4. Värm det skirade smöret.
  5. Vispa grädde 50% lätt till vispgrädde.
  6. Vispa ihop äggulorna med citronsaft och salt i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp blandningen under omrörning.
  7. När blandningen tjocknar, ta bort den från värmen och häll i det varma, skirade smöret lite i taget under kraftig vispning.
  8. Tillsätt eventuellt mer citron.
  9. Tillsätt vispad grädde och vänd försiktigt ner i blandningen.
  10. Servera sparrisen och häll över generöst med sauce mousseline. Garnera med en liten näve trädgårdsörter innan servering.
Tips från kocken

Du kan med fördel använda brynt smör istället för skirat smör i din sauce mousseline för att skapa mer djup i rätten.


Äldre inlägg Nyare inlägg