Mac 'n cheese med Efterglød

4 portioner  Förberedelsestid: 20 min., Tillagningstid: 1 t.

Ingredienser

Mornaysås

1 liter Årstidsmjölk
200 ml Grädde 48%
1 vitlöksklyfta, krossad
1 timjankvist
65 g osaltat smör, essens
65 g vetemjöl
350 g riven Efterglød 
Salt
Muskot
Svartpeppar

Vitlöksstekt ströbröd

100 g ströbröd, gärna panko
75 g Saltat Smör
1 vitlöksklyfta, krossad
1 timjankvist

Mac 'n' cheese

350 g torkad pasta av maccaronityp

 

Mornaysås*

 

Vitlöksstekt ströbröd*

 

250g Efterglød, skuren i stavar

Receptet är skrivet av Gustav Onnermark.

Tillagning

Mornaysås

  1. Koka upp mjölk och grädde med vitlöksklyfta och timjan, ta av från värmen och låt dra i minst 10 minuter och sila.
  2. Smält smöret i en kastrull över medelvärme, vispa i mjölet och tillaga under omrörning tills redningen har doftar lite rostat bröd och har fått en aning mörkare färg.
  3. Tillsätt den smaksatta mjölken och under konstant och intensiv vispning för att undvika att klumpar bildas.
  4. Låt såsen sjuda i 10 minuter och var noga med att röra om så att den inte bränner fast i botten.
  5. Ta av såsen från värmen och vispa i all den rivna osten.
  6. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och några riv muskot.

Vitlöksstekt ströbröd

  1. Smält smöret tillsammans med vitlök och timjan i en kastrull eller liten stekpanna.
  2. Låt stå över låg värme i 5 minuter så att smöret tar smak av vitlök och timjan.
  3. Tillsätt ströbrödet och öka till medelvärme.
  4. Stek tills ströbrödet är gyllene och frasigt.
  5. Sila bort eventuellt överflödigt smör och plocka bort vitlöken och timjankvisten.

Mac 'n' cheese

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka pastan al dente i välsaltat vatten, 1-2 minuter kortare än angiven tid på förpackningen brukar vara en bra fingervisning.
  3. Blanda den kokta pastan med mornaysåsen och sprid ut hälften av blandningen i en ugnsfast form.
  4. Sprid ut hälften av oststavarna över pastan och upprepa proceduren med resten av pastan och osten.
  5. Baka I den förvärmda ugnen i ca 15-20 tills den har fått fin gyllenbrun färg.
  6. Strö over det vitlöksstekt ströbrödet och baka i ytterligare 5 minuter.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg