4 portioner ● Förberedelsestid: 20 min., Tillagningstid: 1 t.
Ingredienser
Mornaysås
1 liter Årstidsmjölk
200 ml Grädde 48%
1 vitlöksklyfta, krossad
1 timjankvist
65 g osaltat smör, essens
65 g vetemjöl
350 g riven Efterglød
Salt
Muskot
Svartpeppar
Vitlöksstekt ströbröd
100 g ströbröd, gärna panko
75 g Saltat Smör
1 vitlöksklyfta, krossad
1 timjankvist
Mac 'n' cheese
350 g torkad pasta av maccaronityp
Mornaysås*
Vitlöksstekt ströbröd*
250g Efterglød, skuren i stavar
Receptet är skrivet av Gustav Onnermark.
Tillagning
Mornaysås
- Koka upp mjölk och grädde med vitlöksklyfta och timjan, ta av från värmen och låt dra i minst 10 minuter och sila.
- Smält smöret i en kastrull över medelvärme, vispa i mjölet och tillaga under omrörning tills redningen har doftar lite rostat bröd och har fått en aning mörkare färg.
- Tillsätt den smaksatta mjölken och under konstant och intensiv vispning för att undvika att klumpar bildas.
- Låt såsen sjuda i 10 minuter och var noga med att röra om så att den inte bränner fast i botten.
- Ta av såsen från värmen och vispa i all den rivna osten.
- Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och några riv muskot.
Vitlöksstekt ströbröd
- Smält smöret tillsammans med vitlök och timjan i en kastrull eller liten stekpanna.
- Låt stå över låg värme i 5 minuter så att smöret tar smak av vitlök och timjan.
- Tillsätt ströbrödet och öka till medelvärme.
- Stek tills ströbrödet är gyllene och frasigt.
- Sila bort eventuellt överflödigt smör och plocka bort vitlöken och timjankvisten.
Mac 'n' cheese
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Koka pastan al dente i välsaltat vatten, 1-2 minuter kortare än angiven tid på förpackningen brukar vara en bra fingervisning.
- Blanda den kokta pastan med mornaysåsen och sprid ut hälften av blandningen i en ugnsfast form.
- Sprid ut hälften av oststavarna över pastan och upprepa proceduren med resten av pastan och osten.
- Baka I den förvärmda ugnen i ca 15-20 tills den har fått fin gyllenbrun färg.
- Strö over det vitlöksstekt ströbrödet och baka i ytterligare 5 minuter.