Matjesill med brynt örtsmör, Efterglød och pepparrot

6 stycken  Förberedelsestid: 3 t., Tillagningstid: 30 min.

Ingredienser

Brynt örtsmör

150 g rumsvarmt Saltat Smör

3 kvistar dill

3 kvistar libbsticka

15 g syltad rödlök

15 syltad pärllök

Skal av 1 ekologisk citron

Fyllning

1 matjesillsfilé

1 kokt potatis (Till exempel Bintje)

50 g Double Fraiche 48%

1 cm pepparrot

10 g purjolök

40 Efterglød

6 krustader eller mycket tunna pajskal

En annorlunda paj där matjesillen kommer till sin fulla rätt och där potatisens textur och umamin från det brynta örtsmöret tillför det där lilla extra. Smakupplevelsen toppas av Eftergløds fyllighet och krämighet. Serveras bäst som förrätt med ett syrligt vitt vin till.

Receptet är skrivet av Magnus Pettersson.

Tillagning

Brynt örtsmör

  1. Förbered det brynta smöret i god tid. Smält hälften av smöret och låt det bryna tills det blir gyllene och doftar nötigt. Pass på så smöret inte bränns vid.
  2. Spara en matsked av det brynta smöret till senare.
  3. Låt smöret svalna till rumstemperatur.
  4. Hacka den syltade rödlöken och pärllöken, samt dill och libbsticka fint. Tillsätt citronskalet och resten av det brynta smöret.
  5. Forma blandning till en lång, tjock korv och rulla in den i bakplåtspapper. Lägg in i frysen i minst två timmar.

Fyllning

  1. Skär matjesillen så tunt som möjligt.
  2. Värm den sparade matskeden brynt smör till 120 grader och häll den över matjesillen.
  3. Skär den kokta potatisen i små tärningar och hacka purjolöken fint.

Vid serveringen

  1. Lägg potatisen längst ner i krustaden/pajskalet och toppa sedan med purjolök och Double Fraiche 48%
  2. Lägg nu på ett par av matjesillsbitarna och riv över pepparrot. Använd delen av rivjärnet som river fint.
  3. Riv rikligt med Efterglød över fyllningen och avsluta med en riklig mängd av fryst smör över allt.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg