6-8 scones ● Förberedelsestid: 24 t., Tillagningstid: 15 min.
Ingredienser
Clotted cream
250 ml Grädde 48%
Scones
Till servering
Våra luftiga scones är enkla att baka och de smakar himmelskt tillsammans med marmelad och hemlagad clotted cream eller vårt dubbelfermenterade smör.
Tillagning
Clotted cream
- Häll grädden i en liten långpanna och sätt in den i ugnen på 80° i 12 timmar. Täck med plastfolie och låt stå svalt i 12 timmar. Häll av vätskan från den uppvispade grädden och spara din ”clotted cream” i kylen fram till servering.
Scones
- Sikta mjöl och bakpulver. Tillsätt socker och rumstempererat tärnat smör. Smula sönder smöret i mjölet med fingrarna tills konsistensen är som fuktig sand. Tillsätt Årstidskefir och rör ut den i mjölet med en gaffel. Arbeta sedan snabbt ihop degen med händerna tills den håller ihop. Den ska inte knådas.
- Kavla ut degen på mjölat bord till 2,5-3 cm tjocklek, skär ut scones med en rund utstickare (Ø 5 cm) och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Samla försiktigt ihop degresterna och upprepa kavling och utstickning.
- Pensla sconesen med Årstidskefir och grädda i 200° (vanlig ugn) i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna på toppen och genomgräddade. Låt svalna på galler.
- Servera de nybakade sconesen med clotted cream och nyponmarmelad.