Affinage Center Unika

En ny milstolpe i Arla Unikas®

Affinage är ett speciellt mognads- och lagringshantverk. Danmarks första affineringscenter för produktion och bearbetning av gourmetostar och öppnades 2014. Affinage Center Unika, som centrumet kallas, kommer att vara en framtida samlingspunkt för Arla Unikas produktion av gourmetostar och ostexperiment. Med Affinage Center Unikas öppning tas dansk osthantverk till en helt ny nivå, eftersom centret ger rätta ramar för att arbeta med affinering på allvar. Affinage Center Unika är byggt som en knoppning på det befintliga Tistrup Mejeriet, världens äldsta fungerande kooperativa mejeri.

Affinering ger osten sin smak

Affinering ger osten sin smak. Faktum är att över 50 procent av smaken kan tillskrivas affinering. Ost är levande och mycket mottagligt för den miljö som den utvecklas i. Det innebär att två ostar av samma typ, som utsätts för olika lagring och mognad, kommer att smaka helt annorlunda. Mänsklig kontakt är avgörande när det gäller affinering. Kalendern eller klockan kan inte avgöra om en ost har mognat. Endast Affineur, som luktar, ser och rör vid ostarna, kan hålla ett öga på om de mognar som de borde. Ostarna får konstant uppmärksamhet från affinisten, som vänder, piskar, borstar och gnider linfröolja på ostarna. Varje ost har sitt eget rum där luftfuktighet och temperatur regleras individuellt med luftkonditionering. Affinisten är belägen på Affinage Center Unika på Tistrup Mejeri och är den enda i sitt slag i Danmark. Vi kallar honom ostviskaren.

På Arla Unika vill vi hjälpa till att utveckla fler spännande mejeriprodukter som kan hjälpa till att forma dansk och nordisk matkultur. Vår ambition är att arbeta med mjölk, som de bästa vinproducenterna gör med druvor; det vill säga med fokus på råvaror, tillverkningsmetod och lagring. Med det nya Affinage Center har vi nu ramarna för att skapa rätt miljö och mikroklimat för att behärska exakt lagring och förstå hur tid, temperatur och fukt kan skapa den bästa smaken i varje ost.


Nyare inlägg