En oas för Arla Unikas ostar

Nu slår äntligen Arla Unikas flaggskeppsbutik upp dörrarna i Östermalms Saluhall i Stockholm. Ostkylarna är fyllda och i den tillhörande ost- och vinbaren serveras allt från frukostbagel till sallad och Mac&Cheese.

Det råder febril öppningsfeber i Arla Unikas flaggskeppsbutik i Östermalms Saluhall. De omfattande renoveringarna av den anrika hallen är kraftigt försenade, men den 5 mars är det äntligen dags. Östermalms Saluhall från 1880 har återfått sin ursprungliga stjärnformade planlösning, och flera originaldetaljer har återskapats, som färger, friser, målningar och snickerier. I denna vackra byggnad, med ingång från Nybrogatan, huserar Stockholms senaste tillskott på ostscenen – Arla Unika.

Delikatessdisken når man via Östermalms Saluhall, medan ostbaren har egen ingång mot gatan.

Vi har hela Arla Unikas ostsortiment, beroende på tillgång, och det är cirka 30–35 olika ostar, berättar Maria Khalil, restaurang- och butikschef.

Det är ett erfaret team som samlas under Arla Unikas tak. Kökschef Gustav Onnermark och chefssommelier Einar Book har erfarenhet från stjärnkrogar som Hedone i London och Gastrologik i Stockholm. Ostansvarige Thomas Karlsson byggde upp och ansvarade för ostavdelningen på Sabis Fältöversten, och chefsbarista Catalina Romero har erfarenhet från kaféer i Paris, Köpenhamn och Buenos Aires.

Kaffet kommer från det danska kvalitetsrosteriet La Cabra, med bönor från Brasilien. Vinlistan är varierad med urval från hela världen, både Nya och Gamla.

För mig har det alltid varit viktigt och spännande att arbeta med kvalitet inom dryck och mat. Ost och vin är dessutom, som många vet, en utmärkt kombination, säger Einar Book.

Ost- och vinbaren ändrar skepnad under dagen, eftersom den är öppen från tidig morgon till sen kväll på helger. På morgonen står bland annat bagels à la New York, brioche toast och granola med ymer på menyn. Lunchtid blir det sallad och quiche, medan kvällen fokuserar på mellanrätter som tryffel-mac&cheese.

Just nu tar jag fram en rätt med Hvordan bo som smälts över potatis och serveras med pickles, berättar Gustav Onnermark.

Vi använder ostar genomgående i menyn, fortsätter Maria Khalil. Tanken med restaurangen är att den ska ses som en inspirationskälla.

Precis som i övriga butiker i Danmark kan gäster boka privata ostprovningar, och inom en nära framtid kommer även provningar för allmänheten att arrangeras.


Äldre inlägg Nyare inlägg