Debelgaard: Stor kompetens och teknik

Ekologiskt jordbruk Debelgaard vid Brørup nära Vejen levererar, som enda gården i Danmark, mjölk till mejeriserien Essens från Arla Unika.

Arne och Birgit Petersen har drivit Debelgaard i 40 år. Sonen Christian är sjätte generationen som kommer att ta över. Christian bor på bondgården med fru och tre barn medan den äldre generationen har flyttat.

Varje gård har sin egen mjölksmak

Gården, som ligger vid Brørup i västra Jylland, drivs ekologiskt och har 400 mjölkkor av rasen Sortbroget Dansk Mjölkras, som tillsammans levererar nästan 12 000 liter mjölk per dag.

 

"Varje gård har sin egen mjölksmak, och vår mjölk har en mycket speciell smak av kokosnöt och vanilj och är väldigt söt," säger Arne Petersen, som driver Debelgaard med sin fru Birgit och son Christian.

Mjölken hämtas av Christiansfeld Mejeri och är huvudingrediensen i Arla Unikas Essens-sortiment, som är ett utbud gastronomiska mejeriprodukter. Debelgaard är också Arlas singlefarm-mejeri, vilket innebär att mjölken inte blandas med mjölk från andra gårdar och är den enda mjölken som används i Essens-sortimentet.

Sortimentet består av färska råvaror, såsom grädde 48%, Årstidskefir och Årstidsmælk.

"Jag blir lite stolt när jag ser varorna och vet att mjölken kommer från våra kor," säger Birgit Petersen.

Debelgaard är certifierad av Dyrenes Beskyttelse, som ställer särskilda krav på djurskydd. ”Vi har alltid tagit väl hand om våra djur. Många av våra kor är så tama att vi kan gå in till dem."

Efter att korna har mjölkats samlas mjölken in av Arlas mjölkbil, som transporterar den till Arlas mikromejeri i Christansfeld, som är dedikerad till mycket små produktioner och där Essence från Arla Unika framställs och tappas.

Högteknologisk eko-jordbruk

På Debelgaard finns inga Morten Korch-upplevelser eller bondromantik. Jordbruket bygger på djupa kunskaper. Och mycket teknik. Om du tittar in i ladan kan du se mjölkningsrobotar, automatiska utfodringsmaskiner och självkörande robotar som mockar. Varje ko är också utrustad med ett chip som registrerar kons rörelser in och ut ur stallen. Och i slutet av ladan finns en kamera som registrerar kornas BMI, så att man till exempel kan hålla reda på viktminskning.

”Vi har kockar på besök som blivit ganska förvånade över hur mycket teknik som faktiskt är involverad för att driva ett jordbruk som vårt. Modern teknik är absolut nödvändig. Det gör vårt jordbruk mycket mer hållbart, samtidigt som vi också kan ta hand om våra djur bättre, säger Christian Bejer Petersen.

Christian Bejer Petersens 400 kor har fri tillgång till över 100 hektar betesmark under sommarmånaderna, till vilka de kan gå direkt från ladan.

Olika personlighet

Även om besättningen är stor, känner familjen Petersen sina boskap och kan lätt identifiera de som vill prata och de som hellre vill lata sig i skuggan av ladan än att gå och tugga på ängen.

”Jag tycker det är trevligt när de kommer och vill prata. Korna har olika personlighet och ser olika ut Några kommer man bättre överens med andra, precis som med människor, säger hon och klappar kon.

De 400 korna har 10 olika betesmarker de kan springa på. Vissa marker har gräs medan andra är rågfält.

”Korna flyttas till ett nytt fält ungefär var tredje dag. Vi kan känna att de blir riktigt glada när de kommer på nytt gräs, säger Arne Petersen och tillägger: "Korna producerar mer mjölk när de trivs."


Äldre inlägg Nyare inlägg