Kaffe-pavlova med bakade blommor och Grädde 50 %

6–8 port Förberedelse: 40 min., total: 1 t. 50 min.

Ingredienser

350 g ätliga blommor

35 g + 100 g + 170 g strösocker

¼ + ¼ vaniljstång

50 g vatten

50 g starkt nybryggt espressokaffe

100 g äggvitor

1 tsk neutral vinäger

1 msk Maizena

2 ½ dl Essens Grädde 50 %

20 g florsocker

Söt maräng, syrliga blommor, bittert kaffe och fet grädde förenas i en enkel men vidunderlig dessert.

Receptet är utvecklat av tidningen Lækkerier

Tillagning

  1. Skölj blommorna, skär dem i bitar, strö över 35 g socker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång. Lägg blommorna på ett ugnssäkert fat och baka dem i 150⁰ (vanlig värme) ugn 15 min. Låt svalna.
  2. Smält 100 g socker till en mörk karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vattnet lite i taget när karamellen börjar ryka. Rör om hela tiden medan det bubblar. Häll i espresson, rör om och stäng av värmen. Låt kaffesirapen svalna till rumstemperatur och förvara den kallt tills den ska användas.
  3. Vispa äggvitorna med 170 g socker och ättika till en fast maräng. Vänd försiktigt ner Maizena och sedan 3 tsk kaffesirap. Bred ut marängen som en rund pavlova på bakplåtspapper och ställ in den i ugnen på 150⁰ (vanlig värme), som strax minskas till 120, och grädda 1 timme och 10 minuter.
  4. Vispa Grädde 50 % fluffig med florsocker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång precis före servering. Toppa den avsvalnade marängen med grädden och de avsvalnade blommorna. Servera genast.

Äldre inlägg