6–8 port ● Förberedelse: 40 min., total: 1 t. 50 min.
Ingredienser
350 g ätliga plommon
35 g + 100 g + 170 g strösocker
¼ + ¼ vaniljstång
50 g vatten
50 g starkt nybryggt espressokaffe
100 g äggvitor
1 tsk neutral vinäger
1 msk Maizena
2 ½ dl Grädde 48%
20 g florsocker
Söt maräng, syrliga plommon, bittert kaffe och fet grädde förenas i en enkel men vidunderlig dessert.
Tillagning
- Skölj plommonen, skär dem i bitar, strö över 35 g socker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång. Lägg plommonen på ett ugnssäkert fat och baka dem i 150⁰ (vanlig värme) ugn 15 min. Låt svalna.
- Smält 100 g socker till en mörk karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vattnet lite i taget när karamellen börjar ryka. Rör om hela tiden medan det bubblar. Häll i espresson, rör om och stäng av värmen. Låt kaffesirapen svalna till rumstemperatur och förvara den kallt tills den ska användas.
- Vispa äggvitorna med 170 g socker och ättika till en fast maräng. Vänd försiktigt ner Maizena och sedan 3 tsk kaffesirap. Bred ut marängen som en rund pavlova på bakplåtspapper och ställ in den i ugnen på 150⁰ (vanlig värme), som strax minskas till 120, och grädda 1 timme och 10 minuter.
- Vispa Grädde 48% fluffig med florsocker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång precis före servering. Toppa den avsvalnade marängen med grädden och de avsvalnade plommonen. Servera genast.