Kaffe-pavlova med bakade plommon och Grädde 48%

6–8 port Förberedelse: 40 min., total: 1 t. 50 min.

Ingredienser

350 g ätliga plommon

35 g + 100 g + 170 g strösocker

¼ + ¼ vaniljstång

50 g vatten

50 g starkt nybryggt espressokaffe

100 g äggvitor

1 tsk neutral vinäger

1 msk Maizena

2 ½ dl Grädde 48%

20 g florsocker

Söt maräng, syrliga plommon, bittert kaffe och fet grädde förenas i en enkel men vidunderlig dessert.

Tillagning

  1. Skölj plommonen, skär dem i bitar, strö över 35 g socker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång. Lägg plommonen på ett ugnssäkert fat och baka dem i 150⁰ (vanlig värme) ugn 15 min. Låt svalna.
  2. Smält 100 g socker till en mörk karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vattnet lite i taget när karamellen börjar ryka. Rör om hela tiden medan det bubblar. Häll i espresson, rör om och stäng av värmen. Låt kaffesirapen svalna till rumstemperatur och förvara den kallt tills den ska användas.
  3. Vispa äggvitorna med 170 g socker och ättika till en fast maräng. Vänd försiktigt ner Maizena och sedan 3 tsk kaffesirap. Bred ut marängen som en rund pavlova på bakplåtspapper och ställ in den i ugnen på 150⁰ (vanlig värme), som strax minskas till 120, och grädda 1 timme och 10 minuter.
  4. Vispa Grädde 48% fluffig med florsocker och utskrapade frön från ¼ vaniljstång precis före servering. Toppa den avsvalnade marängen med grädden och de avsvalnade plommonen. Servera genast.

Matcha och nå nya höjder

Sold out

Sold out

Sold out

Sold out

Äldre inlägg Nyare inlägg