Bakad Havgus-majo

1 portion  Förberedelsestid: 15 min., Tillagningstid: 15 min.

Ingredienser

Ingredienser

80 g Havgus 12
4 äggula
3 dl smakneutral olja
1 tsk senap
1 tsk äppelcidervinägare
Salt
Peppar

En fylligare variant av majonnäs med grillad Havgus 12. Majonnäs kan användas till det mesta; tillsammans med grönsaker, bröd eller som inslag i salta rätter.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär Havgus i ca. ½ cm tjocka skivor. Viktigt att de är lika tjocka så att de bakas jämnt i ugnen.
  3. Lägg Havgusskivorna på bakplåtspapper och grädda dem i ugnen 8–12 minuter. Håll ett öga på dem undertiden. Osten ska få färg och börja svälla. Havgusen ska grillas krispig som ett chips.
  4. Låt osten svalna på galler. Gör majonnäsen under tiden.
  5. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger samt lite salt och peppar i en skål.
  6. Fortsätt vispa och häll oljan i en tunn stråle i blandningen.
  7. När majonnäsen har tjocknat, krydda med salt och peppar.
  8. Bryt den krispiga, avsvalnade Havgusen i mindre bitar och kör den i en matberedare eller i en minihackare tills den blir till granulat. Det är viktigt att den inte blir likt damm, för att undvika att den färdiga majonnäsen får en underlig konsistens.
  9. Vänd ner den granulerade Havgusen i majonnäsen och häll sedan majonnäsen i en spritspåse, vilket gör den lätt att dosera.

Tips frän kocken

Låt majonnäsen ligga i kylskåp och dra i upp till två dagar. Då hinner den bakade Havgusen smälta in i majonnäsen ordentligt och intensifiera smaken.


Äldre inlägg